Türk Evi

Türk Evi

2017, İzmir – Bergama ilçesinde yer alan, 2. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli yapının; analitik rölöve, iki dönem restitüsyonu ile mekanların yeni işlevleri ve kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulan restorasyon projesi.

Kullanıcı isteği doğrultusunda yapının, zaman zaman öğrencilerle workshop düzenlenen, uluslararası misafirlerin ağırlandığı günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilen bir konut olması amaçlanmıştır. Mekanların yeni işlevleri verilirken bu veriler dikkate alınmıştır.

Restorasyon ve tasarım yaklaşımı olarak, ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlayan bir yapı hedeflenmiştir. Yapının öğreticiliği vurgulanmış bazı noktalarda bunun için yapım tekniği görünebilir kılınmıştır.

Yapı; inşaa edildiği günden bugüne bir çok değişim geçirmiştir. Restitüsyon projesinde de belirtildiği üzere yapı 3 dönemde incelenmiş her dönem kendi teknik ve malzeme kullanımı ile bir değer katmıştır. Restorasyon projesinde yapıya eklenmesi önerilen metal merdivenler ve strüktürlerin de günümüz teknolojisini yansıtması amaçlanmıştır. Bu ekler sökülebilir detaylara sahiptir ve yapıdan kolayca ayrılabilir. Böylece yapıda iz bırakılmamıştır. Avluda bulunan metal merdiven mevcutta bulunan asmanın tutunabileceği bir strüktür olarak da işlev görmektedir.Bu strüktür asmanın başladığı noktadan çatıya kadar devam etmekte ve avluyla terasın sürekliliğini sağlamaktadır.

Merdivenin ve bu sayede asmanın ulaştığı teras 3. dönemde eklenen betonarme yapının terasıdır ve döneminin özelliklerini yansıtmaktadır. Yalnızca terastan görünebilen Akropol manzarası ise tasarımın geçmişle olan bağlantısını tamamlamaktadır.

Avluda bulunan metal merdivenin Güney cephesine fotovoltaik güneş panelleri asılması düşünülmüştür. Böylece evin elektrik ihtiyacı doğa dostu bir şekilde çözülmüştür.

Avluda, tüm zemin katlarda ve terasta granit kaplama kullanılmıştır. Başka şehir veya ülkelerden ihraç edilen ürünler yerine Bergama’nın yerel malzemesi olan granitin kullanılması hem tasarımın karbon ayak izini küçültmüş hem de Bergama’nın ekonomisine katkıda bulunulması sağlanmıştır.

Mevcuttaa bulunan artık döşeme kaplaması veya kiremit altı tahtası olarak kullanılamayacak kadar zarar görmüş ahşaplar gerekli kimyasallarla korunduktan sonra sofadaki korkuluk ve avlu giriş kapısında değerlendirilmiştir. Yine çatıda kullanılamayacak kadar hasarlı kiremitler avlu duvarlarında harpuşta olarak değerlendirilmesi önerilmiştir. Böylece malzeme geri dönüşümü sağlanmıştır.

118m²

Bergama, İzmir

 

 

EKİP
Proje Ekibi: Meydan Mimarlık (Jose Manuel García Torres, Doruk Karagöz, M. Betül Turan, Yusuf Arıcı)
Fotoğraflar: Meydan Mimarlık